1. ismerd fel a visszaélés jeleit

Ahhoz, hogy valamit meg tudjunk gyógyítani, először tudnunk kell róla, hogy létezik. Hogy van. A felismerés, hogy érzelmi visszaélés áldozatai voltunk, gyötrelmesen kínzó fájdalom, de sajnos elengedhetetlen. Amikor bántalmazó kapcsolatban élünk, nagyon fontos és sokat segít, hogy érezd, nem vagy egyedül. Rengeteget segít, ha csatlakozol egy online közösséghez, ahová tartozhatsz, ahol megértenek. Ahol ugyanolyan emberekkel találkozhatsz és beszélgethetsz, mint Te. Akik ugyanazon mennek vagy mentek keresztül és ugyanolyan kilátástalan helyzetben érzik magukat vagy esetleg már meggyógyultak és segítenek a gyógyulásban. A nem vagy egyedül menüpont alatt összeszedtem rengeteg facebook oldalt és fórumot, ahol akár eleinte csak kívülállóként, de betekintést nyerhetsz mások életének kulisszái mögé és ezáltal a saját életedet is megértheted. Felismered majd a hasonlóságokat, egyezéseket, és szépen lassan tudatosítod magadban, hogy pontosan mi, miért is hogyan történt Veled. Szépen lassan egy közösség tagja leszel és ha Te is megosztod tapasztalatodat, történetedet, Te is segíthetsz másoknak -ezáltal magadnak is-, hogy objektíven lásd, mivel van dolgod. Figyelmeztetlek: nem lesz könnyű. Sőt, rettenetesen fájdalmas lesz.

2. ismerd be hogy nem nyerhettél

A legnehezebb lépés beismerni magunknak azt, hogy az az ember, akiről azt hittük, hogy szeret minket, valójában sosem szeretett, csak használt bennünket. Ez a tudat sokszor olyan elviselhetetlen, hogy az agyunk védekezőmechanizmusai hevesen tiltakoznak ellene és könnyebb saját magunkat áltatni azzal, hogy "nem-nem, minket szerettek, hiszen szerethetőek vagyunk és mi mindent megtettünk, vagy hogy pont nem tettünk meg még mindent és még próbálkozunk". Az efféle gondolkodás viszont nem vezet ki a pokolból. Meg kell találnod magadban az erőt arra, hogy elfogadd: visszaélés áldozata voltál és elismerd: vesztettél. A veszteséget tudni kell elkönyvelni, mert ha nem, akkor csak tovább növekednek a károk. Csak így változtathatod meg, amiben vagy, és ezt CSAK TE tudod megtenni... Nekem nagyon sokat segített, amikor beismertem magamnak, hogy már akkor vesztettem, amikor belekerültem ebbe a kapcsolatba. Hiszen már ott eldőlt minden. Ha egy pszichopata markába kerülsz, nincs esélyed. Abban a kapcsolatban. 

3. ismerd el hogy nem vagy HIBÁS

Tudatosítsd magadban, hogy nem rajtad múlt, nem hibáztál, nem Te tehetsz róla (bármennyire is ezt próbálják veled elhitetni). Ne akard az ellenkezőjét bebizonyítani, mert az egy szélmalomharc. Újra és újra próbálkozol, hogy a szeretetet megkapd, amit megérdemelsz, de rossz helyen kopogtatsz, mert úgy érzed, még mindig tehetsz érte valamit. A nárcisztikus szociopata soha nem fogja tudni azt a normális szeretetet, békét, biztonságot megadni neked, amire szükséged lenne, mert nem tud szeretni. Se téged, se mást. Senkit. Még magát sem. 

ha ezeken túl vagy, megteheted az első lépéseket a következő fázis, az elszakadás felé...

4. KÉSZEN ÁLLSZ? - ELVONÁSI TÜNETEK

Elszakadni egy nárcisztikus embertől körülbelül olyan fájdalmas, mint leszokni a drogról. Bár én soha nem drogoztam, mégis ehhez tudnám hasonlítani. Amikor nem beszélhettem a Narc-kal, olyan volt, mintha saját magam téptem volna ki a heroinos tűt a karomból. Őrjöngtem, tomboltam, szenvedtem, görcsöltem, sírtam, nyögtem, csikorgattam a fogaimat, pánikrohamom volt, szorongtam, dobáltam magam az ágyamban, nyugtató teát ittam. Nyugtatót is kaptam, de azt csak egyszer vettem be. Nem akartam tovább mérgezni a testemet és a gondolkodásomat, ki akartam tisztulni. Ez gyakorlatilag a C-PTSD, a komplex poszttraumás stressz szindróma. Elvonási tüneteid lesznek, fizikai tüneteket fogsz produkálni a kémiai addikció, azaz függőség következményeképpen. Tudnod kell viszont, hogy ez egy kémiai folyamat, melyek úgynevezett peptidek idéznek elő, ami az agyban, a hipotalamuszban keletkezik. Egy drogosnak is tudnia kell azt, hogy a leszokás folyamata borzalmas fájdalmakkal jár, de NINCS MÁS ÚT, ha meg akar gyógyulni. Át kell menni a fájdalmas időszakon és a gyászon ahhoz, hogy teljesen feldolgozzuk a traumát és hogy később ne tudjon visszajönni. Fizikailag és biológiailag meg kell tisztítani a testünket a függőséget okozó peptidektől és át kell szoktatnunk sejtjeinket egy nem káros szenvedélyre. Kérlek, ne fogadj el se orvostól, se családtagtól gyógyszert vagy nyugtatót, mert nem vagy beteg!!! Ezek csak a tüneteket fogják átmenetileg enyhíteni, az okokat viszont nem szüntetik meg. Ne söpörd magad a szőnyeg alá, legyél magadnak annyira fontos, hogy kihúzod magad a gödörből! Ha segít, képzeld el, hogy nem magadat húzod ki, hanem azt a kislányt/kisfiút aki régen voltál. Őt otthagynád egy erőszaktevőnek? Ugye hogy nem? Mentsd meg magad és nőj fel a feladathoz.

5. DÖNTS - HATÁROK FÉLÉPÍTÉSE

Ha már sikerült eltávolodnod a pszichopatától és a határaidat felépíteni, el kell érned azt, hogy megszakíts minden (MINDEN!) kapcsolatot vele. Ha pedig közös gyereketek vagy vagyonotok van, akkor pedig le kell csökkenteni az érintkezést a minimumra. Ez a NO CONTACT (illetve LOW CONTACT) szabály, amit iszonyú nehéz az elején betartani, pont a fent említett kémiai reakció miatt. Ha úgy érzed megbolondulsz és nem bírod ki, hogy ne lépj vele kapcsolatba, próbálj meg inkább a zárt online facebook csoportba írni vagy nekem, így csillapíthatod az elvonási tüneteket és nem kerülsz vissza az ördögi ciklusba. Tudod, segíts magadon, Isten is megsegít! Senki nem tudja helyetted megtenni, csak TE!

6. KÉPES VAGY RÁ - Az elhagyás